GUP - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Ilona Jansen - WaarBenJij.nu GUP - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Ilona Jansen - WaarBenJij.nu

GUP

Door: Ilona

Blijf op de hoogte en volg Ilona

21 Februari 2006 | Suriname, Paramaribo

Hoi Allemaal,

Bedankt voor jullie leuke berichten! Hoe gaat het in Nederland? Papa, Mama, Robert en Rene, leuk jullie even gesproken te hebben!

Bij deze mijn 2e bericht vanuit Paramaribo.

We wonen met inmiddels 6 studenten in een huis aan de Teresinastraat gelegen in Benies Park, een goede buurt. Gezellige huisgenoten. Achter ons wonen de eigenaren van het huis, een Hindoestaans gezin, Lilly en Rene + 2 Dochters en 2 kleindochters. We wonen aan een mooie zandweg met diepe kuilen door de soms zware regenval.

Inmiddels mijn eerste stage week gehad. Het bevalt goed tot nu toe. De HEM ( Hollandsche Export Maatschappij ) importeert food en non-food producten uit Nederland en omringende landen in het Caraibische gebied en andere landen in zuid Amerika. Eigenlijk word er in Suriname maar heel weinig geproduceerd. Er is veel concurrentie van andere importerende bedrijven.

Ik ben voornamelijk rondgeleid binnen het bedrijf. Het Gebouw van de HEM zit hartje centrum van Paramaribo. Er werken ongeveer 130 mensen. Namen onthouden is een grote kunst. Niet alleen voor mij, Iloonie gaat er hier erg goed in. Ik deel een kantoor met 6 mensen + een vergader ruimte op de 2e tevens bovenste verdieping. Wat ik doe kom ik later even op terug, gezien ik er nog maar net een week op heb zitten.

Suriname heeft een vrij variërende bevolking. ( Inheemsen, Bosnegers, Creolen, Javanen Hindoestanen, Joden, Chinezen, Libanezen en Boeroes). Mijn collega’s zijn ook heel variërend. De vele verschillende talen hier hebben een echte mengelmoes taal gecreëerd, Sranan Tongo ook wel Taki Taki en Neger Engels genoemd. Tijdens het werk krijg ik hier en daar een beetje Taki Taki les. We lachen ons slap ( ik om hun taal, en zij om mijn uitspraak ).

Stappen kan hier ook prima. Bier in liter flessen, Zowel in de supermarkt als in de kroeg. Gezellige tentjes hier.

Zondag zijn we naar Fort Zeelandia geweest. Een oorspronkelijk engels fort Willoughby dat in 1667 overgenomen is door de staten van zeeland. Zij hebben het uitgebreid en het Ford Zeelandia genoemd. Vele jaren heeft het gediend als ford om de stad te verdedigen. Later heeft het onder andere gediend als gevangenis. De december moorden in 1982 zijn ook daar gepleegd. Momenteel is het weer een museum.

Echt grappig om te horen dat jullie daar ook Surinaamse radio kunnen ontvangen. Haha die mensen die dat uitzenden hier hebben volgens mij soms echt geen zin de CD te verwisselen, soms hoor je complete CD’s van Bon Jovi! ( wel worden ze nog netjes aan elkaar gepraat) Verdere grappige feitjes: Frans bouwer is hier best populair. Hoor je ineens mensen op straat (locale bevolking) Frans bouwer deuntjes fluiten (heb je even voor mij). Als je hier een komkommer koopt, blijkt het een courgette, en andersom! De eerste dagen had ik hier in huis steeds het idee dat ik dingen zag bewegen maar er was verder niets. Het blijken super snelle salamandertjes te zijn. Ro, Ro en Es, dat turkije liedje word hier ook nog blauw gedraaid. Je betaald hier 1 SRD voor de bus, dat is 0,33 Eurocent. Het eten smaakt hier prima!

Verder hoop ik dat alles goed met jullie gaat! Johanna, succes met je sollicitaties! Karin Richard, rutger en esther, ja ik heb mijn bikini al aangehad! Of het jullie snoepjes bikini was laat ik maar open. Ik heb 1 schrale troost voor de mensen die baalden van die regen vorige week. Het regende hier gister avond harder dan ik ooit heb meegemaakt. Echt noodweer. Je ziet dan ook gelijk geen klap meer. Vanochtend stonden er nog wat straten onder water. dus hier is het ook niet alleen maar zonneschijn. Het zijn natuurlijk ook niet voor niets tropische regenwouden.

Voor degenen die BVN TV kunnen ontvangen en het leuk vinden, kijk eens of jullie het TV programma Whats Cooking kunnenkijken. De HEM is daar de hoofdsponsor van. Vorige week heb ik meegekeken om een aflevering te controlleren op fouten. De komende data worden ze hier nog uitgezonden. 21 feb, (vandaag) 2, 7, en 16 maart. Ik weet niet hoe het daar zit en of jullie het uberhaubt kunnen ontvangen.

Have fun daar. Tot horens!

Xuss Ilona

Haha, Het kantoor is halfleeg vandaag. Verschillende delen van de stad staan onder water. niet iedereen kan komen vandaag. Zullen we dat in nederland nou nooit meemaken.

Dikke xuss liefs iloonie

• 21 Februari 2006 - 10:57

Robert:

Hey lief,

Leuk dat je weer wat op je site hebt gezet. We zullen kijken of ze bvn tv kunnen ontvangen. Hoop snel weer wat van je te horen. Dikke kus en knuffel. P.s nog gefeliciteerd met onze 2 jaar. xxxxxxxx Robert

• 21 Februari 2006 - 11:00

Robert (sminkepinke):

Leuk om weer van je te horen! gefeliciteerd trouwens, je hebt vandaag 2 jaar met robert (sleurie)!! Is suriname nou ook echt zo'n land die nou nooit echt op de klok kijkt ( als je bijv om 6 uur afspreekt met mensen, je tegen 8 uur ze wel een keer kunt verwachten?) nou tot snel! xxx robert

• 21 Februari 2006 - 11:13

Karin En Richard:

Wij gaan er dan maar vanuit dat je onze snoep bikini nog niet aan hebt gehad. Bewaar die maar voor als Robert bij je komt misschien of voor als je weer terug bent in Nederland.

Het is hier koud, nat en ben dan ook "blij" te horen dat jij je eerste stortbui ook al hebt gehad. (grapje hoor). Hier gaat alles naar wens. Rich is weer helemaal aan het werk en dat gaat gelukkig goed. Ik heb het bij Buurtbeheer ook nog steeds erg naar mijn zin. Zaterdag met Esther wezen stadten. Robert nog even gesproken via msn. Misschien dat ie binnenkort een keer bij ons komt.

Wij hopen op meer positieve berichten. Leuk om te horen dat het daar zo lekker gaat.

Geniet er van. Tot het volgende berichtje.

Groetjes Richard en Karin

• 21 Februari 2006 - 11:36

Daniel:

Leuk om wat van je te horen, heel veel succes met je stage. Ik kan geen bvn tv ontvangen. Tot horens en veel plezier......

• 21 Februari 2006 - 11:39

Margriet De Buuv:

Hey meid, ik kan je enthousiasme lezen in je mail, fijn om te weten. Wat jullie betreft, gefeliciteerd, alweer twee jaar, wanneer feessie?
    Geintje.......
    Echt hoosweer als ik het goed begrijp, roeien dus af valt dat nog mee?
    Ik hoor wel weer van je....

• 21 Februari 2006 - 12:55

Pappa En Mamma:

Wij zijn blij dat je, je zo goed vermaakt daar. Maak je eigenlijk wel foto's? Arno zet wel eens foto's op internet. Het lijkt me zo leuk om ook wat van de omgeving te zien daar en of je al bruin bent.

kusjes pappa en Mamma

• 21 Februari 2006 - 15:24

Marjan:

Ik kom net bij je opa en oma vandaan en met groot bravour verteld dat er nog geen nieuw bericht van je was.Lekker thee gedronken met je oma`s zelf gebakken kruidkoek daarna de dingen van de dag doorgenomen .Jammer dat ik toen nog niet wist dat je op je site stond .Hadden we nog meer te kletsen gehad.Volgens mij zijn bij jullie de eerste lammetjes alweer geboren .Ik zal binnenkort eens gaan kijken.Veel groeten

• 21 Februari 2006 - 19:17

Johanna:

Zo te lezen heb je het naar je zin. Binnenkort wordt je nog reisleider, haha. Maar leuke verhalen. groeten Johanna

• 21 Februari 2006 - 19:24

Laura:

Hey loontje,

Gefeliciteerd met je 2 jarige liefde (klinkt wel heel zoetsappig :D) Fijn om te lezen dat je je vermaakt daar, maar het wordt nu wel tijd voor foto's hoor!! Ik ben het helemaal met je ouders eens :D
    Ben benieuwd naar je volgende verhaal!!

Liefs xxx

• 22 Februari 2006 - 09:45

Nijn:

Hey loon!!!
    Gelukkig heb je daar last van stortregens! dan maakt een middag in de regen lopen ook niet zo erg meer!

Ben benieuwd naar foto's!
    Veel plezier nog (maar dat komt vast goed!)

Dikke knuffel Nijn

• 22 Februari 2006 - 14:04

Ilona:

Bedankt voor de felicitaties. en ik ben nog niet echt bruin. meer verbrand en met sproetjes zegmaar. foto's komen eraan. ik moet ze nog maken inderdaad.

• 22 Februari 2006 - 14:56

Remco (de Stageloper):

heej hallo alles goed daar ik denk ga is even weer bij de schaapjes kijken het vakantie huisje word ook mooi
    met mij gaat alles ook goed druk bezig met school en stage.
    nog veel succes daat en ik kom nog wel een keer als je er weer bent
    tot ziens

• 22 Februari 2006 - 20:08

Greanne:

Hey Ilona,
    ik vind het echt super leuk om verhalen van je te lezen en te horen dat je het naar je zin hebt! we kunnen wel bvn tv ontvangen dus ik ga zeker even kijken! heel veel plezier nog enne.. nog gefeliciteerd hè met je 2 jarige relatie!
    liefs Greanne

• 23 Februari 2006 - 10:08

Nancy:

hey loontje,

alles goed daar? hier is alles okay. is het ngosteeds zo'n natte bende daar? well have fun. Hugs from Canada.

• 23 Februari 2006 - 10:27

hey loon
    zo te lezen vermaak je je wel ,maar goed ook anders duurt het nog wel heel lang . Dus de regen valt daar veel harder dan hier.
    maar vast niet zo vaak als hier,Wat daar in eennacht valt valt hier vast in een week ,leuk weer wat van je te lezen gr

• 23 Februari 2006 - 18:07

Esther J:

Hoi pop!
    Wat een leuke verhalen allemaal je maakt me echt jaloers!Maar ik gun het je wel hoor!
    Gefeliciteerd nog met je 2 jarige relatie beetje laat ik weet het, maar we hebben het gisteren nog wel even gevierd hoor met kolonisten!hahah
    Hier in NL gaat alles zoals het hoort te gaan verder niet veel bijzonders.
    Geniet van je tijd daar en tot het volgende bericht!
    Knuffels van esther

• 26 Februari 2006 - 10:59

Marleen:

Hey lieverd!
    Wat fijn dat je je zo prima vermaakt daar. Vind het erg leuk om je verhaaltjes te lezen! Gezellig in je huissie met allemaal andere studenten om je heen en ook een leuke huisbaas. 130 namen onthouden, ga er maar aan staan!! haha!!
    Ik hoop snel weer wat van je te lezen.

Liefs xxx

• 27 Februari 2006 - 10:03

Annemiek:

hoi meissie,

leuk om te horen dat alles goed gaat daar. ik wens je veel succes. ook groetjes van Pieter.

bye bye

• 28 Februari 2006 - 12:59

Ghuan:

Ilona, dear, we cannot read your site. where's the english version!
    how's life there? New York is really cool, but hell how expensive. (i'll send you some pics.)we would love to travel to the south during the summer. (if money is not a problem. when will you go back to Europe? Hus from NYC

Could we visit you there during the summer?

• 28 Februari 2006 - 14:33

Ilona:

Papa en Mama, gefeliciteerd met jullie 32 jaar!

Xuss Ilona

• 01 Maart 2006 - 18:29

Renate:

zo telezen heb je daar na je zin . ik heb ook al bijna werk moet op woensdag en zondag werken maar ik ga proberen om de week zo dat ik bruno kan verzorgen . veel pelezier daar groetjes renate en sabine