Cola Kreek, Bigi Poika, en weer een leuke tijd!
Door: Ilona
Blijf op de hoogte en volg Ilona
06 April 2006 | Suriname, Paramaribo
Hallo allemaal,
Alles goed in Nederland, Allereerst, Mama gefeliciteerd met je verjaardag! Hier gaat het goed! Met Arno gaat het ook goed in Seattle. hij is inmiddels groot fan van parachute springen. bedankt voor jullie leuke berichten op de site. Echt leuk om te lezen!
Het is alweer even geleden. Het dagelijks leven hier bevalt me goed. Op vroeg opstaan na! Ik zal beginnen bij het Holi Phagua feest. Esther het was echt leuk idd. Was jij ook alle kleuren? Met Holi Phagua begint het nieuwe jaar voor de Hindoes. Het valt samen met het begin van de lente op het noordelijk halfrond. Het feest begint met de symbolische verbranding van het kwade. Het ritueel waar ik in mijn vorige stuk over verteld had. De andere dag is het feest. Zingen, lachen, dansen. Men bestrooit elkaar met (gekleurde) poeder, water (abir) en eau de cologne en wenst elkaar ‘Subh Holi’, De verschillende kleuren hebben verschillende betekenissen. Dit is de viering van het goede. Het gaat erom dat het goede het kwade overwint. Onze Holi viering was echt leuk. Lekker met poeder gekliederd. Belaagd door ieder die je tegen komt. Verder een heerlijk eet, drink en bezoek festijn. Er werd ook een soort verf op olie basis gebruikt. Dit heftige goedje was bij verscheidene mensen nog dagen te zien.
weekeind van 24 25 26 maart naar een optreden van de Dijk geweest. (niet gedacht deze Hollandse band in Suriname aan te treffen) Voor iedereen toegankelijk, en bere gezellig.
Naar Cola kreek geweest, dat ligt midden in het savanne gebied. Een oord, waar je heerlijk kan genieten (zie foto). De naam cola kreek zegt het al, het water daar is zo bruin als cola. Verder erg mooi. Ik ben daar nog even wezen basketballen met huisgenoten, Evelien, Willem en Gerard. Binnen 10 minuten had ik mijn pink uit de kom. Het leek net een wokkel. Vervolgens een hoop artsen rompslomp, van het kasje naar de muur gestuurd. Uiteindelijk geholpen door een arts op Zanderij (vliegveld) die bang was om me pijn te doen. het heeft hem stukje bij beetje zo’n 20 minuten gekost mijn pink weer in de kom te krijgen. (niet echt prettig) Ik kreeg er een schitterend mooi spalkje langs gebonden. Dat was het lachwekkende gedeelte van dit verhaal, die spalk was veel te groot. Heerlijk primitief allemaal. We moesten terug naar Paramaribo om foto’s te laten maken. Kortom die week 5 doktoren gezien, bij de een hoef je niet te betalen, de ander krijgt een grote glimlach wanneer hij hoort dat je in Nederland verzekerd bent en vraagt je het dubbele, onder het mom van “je krijgt terug toch”. Weer een andere arts praatte graag nog een tijdje over holland, terwijl de wachtkamer vol zat. Echt aparte ervaringen. Na grofweg te bluffen over dat ik prima op de hoogte was van de prijzen bij artsen en specialisten, en het onderhandelen af te kappen met een nee meneer, zijn de prijzen gehalveerd. De wijze les: Haal geen gekke dingen uit Buiten Paramaribo. Bij gebrek aan kennis / materialen kan je de pech hebben dat men je niet kan / durft te helpen.
Vlak bij cola kreek is de plaats waar in 1992 het gehele surinaamse voetbal elftal is omgekomen toen het vliegtuig neer storte. hie zijn we ook geweest. (zie foto).
Afgelopen weekeind naar Bigi Poika geweest, een dorp bewoond door indianen, gelegen op de savanne in het district Para tussen de Saramacca en Coesewijne rivieren. Schitterend om te zien hoe de mensen daar leven. beetje terughoudende maar echt lieve mensen. De heen weg kwamen we veel cross auto’s tegen. Er was een wedstrijd daar. Er was een groot feest op het kamp een eind buiten Bigi Poika waar we verbleven. Er was een bar bebouwd, een goede geluidsinstallatie geplaatst voor de DJ’s. Een BBQ. Kortom een sfeervol feest midden in het oerwoud. Slapen in hangmatten in open hutten. Leuke zwem plekjes daar! Wij waren daar met 68 studenten. Verder op het feest veel militairen, crossers en bijrijders, mensen van de KLM en bewoners van Bigi Poika. (Zie foto). Een leuke situatie: toen we ’s nachts ineens het geluid van een zwijn hoorden vlakbij de hut, zaaide dat enige paniek bij een paar mensen. Toch grappig als je met een ruime meerderheid van vrouwen een man het hardst hoort roepen. Verder een wandeling door de savanne gemaakt, en de andere dag met jeeps naar een ander natuur reservaat voor onze savanne cross, omdat rond onze verblijfplaats de wegen nogal omgeploegd waren door de wedstrijd crossers. Onze jeep chauffeur hield wel van een beetje doorrijden. Vooral door diepe plassen waardoor de hele auto met modder werd belaagd. We zijn nog gestrand met een lekke band. Sta je daar met een paar mensen in de middle of no where ergens op de savanne, groep kwijt geraakt. Gelukkig was er nog 1 jeep achter ons. Eindgoed algoed, wij hebben nog een paar uur langer van de savanne tocht kunnen genieten doordat we door het kwijtraken van de groep een beetje verdwaald waren. wij vonden het niet zo erg, want het was verder een boeiende tocht. We zijn uiteindelijk eerst naar Bigi poika gereden om water te halen. Van een paar aardige indianen mochten we water uit hun regenton komen scheppen. Toen de zoektocht naar het kamp voortgezet. Het was al met al een boeiende trip.
De stage is leuk tot nu toe. Hele leuke collega’s. dat maakt het werk extra leuk. We hebben veel lol hier op de boven verdieping. Momenteel hangen er een paar collega’s uit het raam, omdat er een Braziliaanse dame op het balkon van het restaurant tegenover ons ligt te zonnen in een amperbroekie / ziepoesnetniet. Denkt ze ook beschut te liggen.
About the weather!
Suriname kent 4 seizoenen. Eigenlijk bevinden we ons nu in de korte droge periode. Door de klimaat veranderingen waar men wereld wijd last van heeft zijn de 4 seizoenen die Suriname kent hevig verstoort. Het is dus voornamelijk droog, maar af en toe een korte heftige regenbui tussendoor, waardoor het lekker afkoelt. Na regen komt ook hier altijd weer zonneschijn, waardoor het vervolgens door het verdampende water even heel warm word.
Ok! de nieuwe foto;s zijn geplaatst. Het schept niet echt een beeld maar hier moeten we het mee doen. Geïnteresseerden komen maar een keer kijken als ik terug ben. Groeten Uit Paramaribo. Laat me weten hoe het met jullie gaat! en wat er zoal gebeurt! Xuss Ilona
Opa en oma, wat leuk dat jullie ook een bericht op de website hebben geplaatst. Moderne grootouders heb ik toch ook!
Jolanda en christiaan, hoe staat het met de vorderingen? Zit de verhuizing er al bijna aan te komen?
Maike hoe gaat het met Tom in Engeland? Houd hij ook een website bij?
About the weather!
Maike hoe gaat het met Tom in Engeland? Houd hij ook een website bij?
06 April 2006 - 15:17
Robert:
Hey lief, eindelijk weer een bericht vanuit het verre Paramaribo. Leuk om te horen dat het zo goed met je gaat en dat je veel mee maakt. Heel veel plezier nog en zie je snel weer. xxxxxxxxx Robert -
06 April 2006 - 15:40
Mama:
bedankt voor de geweldigge bos bloemendie ik van jou en arno heb gehad .Heel erg bedankt.dat maakt mijn verjaardag helemaal compleet -
06 April 2006 - 17:23
M.E:N:
hey loon he he echt eindelijk,we dachten al dat je van de aard boden verdwenen was. maar gelukkig het blijkt anders je hebt het naar je zin en geen tijd voor de achter blijvers nou meid geniet er van maar wacht niet weer zo lang met je site bij te werken.
hey meid tot lees!!!!!!!!!!!!
ps jenny gefeliciteerd van ons!! -
06 April 2006 - 17:27
M;E;N;:
hey wat betreft die foto met dat witsel om je arm komt niet te goede van het bruinings proces hoor!!!!!!!! -
06 April 2006 - 17:51
Ramon:
hey dapper dinkie,
hoe is het met je pinkie? haha je geeft ook niet op he! ik zag je alweer basketballen en ook nog lekker wezen jungellen met die hand zag ik. veel plezier verder. tot spreeks. -
06 April 2006 - 17:55
Ilona:
sinds maandag loop ik weer vrij rond. haha. ik bedoel, mn verband en spalkje zijn verwijderd. dus M'E'N' ik bruin weer lekker verder! -
06 April 2006 - 19:11
Esther J:
Hey lieve avonturier!
Wat een leuke, spannende en pijnlijke (pink) verhalen weer! We zitten hier nu gezellig met z`n allen je moeder dr verjaardag te vieren en af en toe komt er iemand bij de laptop om je verhaal te lezen.
Robert en ik zijn helemaal into het skeeleren en we hebben zelfs Greanne, Annieke EN Robert Sm zover gekregen nieuwe skeelers te kopen en mee te gaan op toertocht! Al met al missen we toch JOU sprankelende aanwezigheid!
Meid, geniet ervan he daar! Ga nog veel meer leuke dingen zien&meemaken en vergeet niets zodat je ons alles kunt vertellen!!!Ik kijk er naar uit!
Liefs, uit Nederland
x Esther -
06 April 2006 - 19:13
BTW:
Leuk dat je ff foto`s hebt geplaats! Zo krijgen we een beetje een idee van hoe je erbij zit!
xes -
07 April 2006 - 07:07
Marleen:
Hey lieve loon!
Wat fijn om weer iets van je te horen, en wat zie je er goed uit op de foto's, behalve dan die met je pink natuurlijk!! haha!! Wat kan een potje basketballen toch raar lopen!! T is zeker een poosje geleden dat we je laatste verhaal hebben gelezen, maar ik kan me vootstellen dat je het druk hebt, en natuurlijk lekker veel aan het beleven bent!!
Jij wil verhalen van hier, dan krijg je die. Er stond vanmorgen een andere fiets vast met zijn slot aan mijn fiets! Probleem dacht ik maar de metro biedt altijd uitkomst hier. haha! Ik red me prima, persoonlijke mail komt eraan met al mijn belevenissen die ik je moet vertellen!! Hoop snel weer van je te horen!!
Liefs Marleen -
07 April 2006 - 08:06
Jolanda & Christiaan:
Hoi Ilona, wat een leuke verhalen zeg! Het ziet er daar armoedig, maar wel erg mooi uit. Fijn dat je het zo naar je zin hebt. Wat ik mij afvraag, hoe is de mentaliteit van de mensen daar, " vandaag niet af, morgen weer een dag" ? Of zijn ze toch wel wat commercieel?
Wat betreft onze woning, nog geen vorderingen, wat we wel weten is dat we 24 juli in ieder geval de sleutel krijgen. Dan moeten we nog klussen, maar hopen er voor de kerst wel in te zitten.
Ik ben benieuwd naar je vervolgverhalen.
Veel succes en plezier nog.
Groetjes Jolanda & Christiaan en de rest van onze familie. -
07 April 2006 - 15:20
Laura:
Hey loontje,
Fijn om weer van je te horen!! Vervelend van je pink, maar zo te horen gaat dat alweer beter! Hier gaat alles prima, het weer wordt zo langzamerhand wat beter :) Geniet er nog van en ik kijk alweer uit naar je nieuwe verhaal en foto's natuurlijk!
liefs
dikke kus -
08 April 2006 - 21:50
Mirjam (moeder Van Mirjam):
Hallo Ilona,
Je moet blij zijn dat je nog lekker in het warme Suriname zit, voor mij was het echt weer omschakelen hoor, het is hier echt koud. Maar we hebben een hele leuke tijd gehad in Suriname, leuk om ook jou verhaal te lezen en ik hoop dat Mirjam morgen weer een verhaal heeft.
Is je pink nu helemaal weer genezen?
Geniet ervan!!
Groetjes Wilma. -
09 April 2006 - 09:15
Marjan:
Als ik de foto`s bekijk krijg ik jeuk aan mijn reiskliertjes.Het lijkt me fantastisch ,helemaal om de bush in te gaan. Maar ik zit op de Molenvledders en dat zal voorlopig wel zo blijven.
Groetjes ook van Frans -
09 April 2006 - 09:38
Robert (sminkepinke):
hey meis! moie verhaalen allemaal weer! en ookmleuk dat je weer wat fotootjes hebt. Zoals Esther al zei, iedereen is hier tegenwoordig aant skeeleren, echt heelf gaaf! dus over een tijdje gaan we op de skeelers naar frankrijk ofzow. De allerdikste kusjes vanaf hier (G.U.K.) -
09 April 2006 - 20:46
Paul:
Cool to hear from there! Th fotos definitely show a sign of life, and look really cool. When are u back? Enjoy your time there! -
10 April 2006 - 10:08
M.e.n:
he meis,nick kan je naam al zeggen alleen wel tegen de verkeerde hij ziet esther voor je aan .we waren zondag effe in koekange te knippen en permanenten en schaapjes kijken .we hebben ook een bevalling gezien .super !zelf nick was daar niet bij weg te slaan .
nou meis geen rare dingen doen geen ongelukjes meer dit was genoeg !! tot lees!!!!!!!!!!!!!!!
xxxx nick -
10 April 2006 - 10:47
Hi:
www.partypixsuriname.com
check it out! -
15 April 2006 - 16:55
Annieke:
Zo te lezen heb je het nog prima naar je zin in Suriname! Leuk om dat allemaal mee te kunnen lezen.
die foto´s zijn ook super, krijgen we hier toch iets meer een idee van hoe het er daar uitziet.
Mijn stage zit er ondertussen alweer bijna op... dan weer thuis wonen 24/7.
Nog heel veel plezier en laat snel weer wat van je horen.
xAnnieke -
19 April 2006 - 13:38
Papa En Mama:
wij genieten thuis met je mee, jou spannende avonturen de mooie foto s.Laat gauw wat van je horen. Liefs Papa en Mama -
20 April 2006 - 08:47
M.E.N:
hey meid ,jammer dat je niet zo veel meer online bent even snel wat bij kletsen word het zo niet .jammer .dus we hopen dat je gauw weer wat op je site zet zodat we weten hoe het met je gaat.groetjes
20 April 2006 - 10:07
Loon:
probeer hem morgen te updaten! kost een beetje tijd! maar alles gaat nog goed hier! Ik hoop bij jullie ook! Succes overal mee! -
24 April 2006 - 07:06
Esther:
Hoi!
Alles goed daar?
Ben benieuwd hoe het nu met je is daar ver weg in het warme suriname! Ben je al helemaal ingeburgerd of toch een beetje heimwee?
Hier in Nederland is alles nog steeds even saai haha grapje nee niks bijzonders verder!
Hoop gauw weer wat spannende verhalen van je te lezen!
Is je pink weer helemaal genezen en in de normale vorm?
Tot over een paar maandjes!
Liefs uit Nederland waar het lanzamerhand een beetje lekker weer begint te worden!
26 April 2006 - 17:49
Maike:
Hoi Ilona,
Wat een prachtige verhalen weer allemaal. Misschien dat ik toch ook maar weer voor n half jaartje naar het buiteland vertrek ;-)
Komende weken ben ik in ieder geval druk zoekende naar leuk baantje. Komt allemaal wel weer.
Tom houdt trouwens geen site bij. Hij zet alles op zijn eigen nietbelangrijk site en spreken hem bijna elke dag via skype. Dat is echt een superuitvinding.
Geniet en ben benieuwd naar de volgende lading avonturen.
Groetjes
Maike