Overstromingen in Zuid Suriname
Door: Ilona
Blijf op de hoogte en volg Ilona
08 Mei 2006 | Suriname, Paramaribo
Hallo allemaal.
Ik wilde jullie toch even gerust stellen vanwege de overstromingen in Suriname. De overstromingen zijn voornamelijk in het zuiden (en mogelijk westen) van Suriname richting de Braziliaanse grens. In Paramaribo (Noorden) hebben we geen wateroverlast.
Ik was eigenlijk ook nog niet op de hoogte van dit nieuws. Ik hoorde het vanochtend van Maike, die het in Nederland op het nieuws had gezien. Naderhand kreeg ik een aantal ongeruste reacties, vandaar dit geruststellende bericht.
Over de feiten heerst geloof ik nog enige onduidelijkheid. Ik zie variërende inwoners en evacuatie aantallen van de getroffen gebieden. Tot nu toe geen slachtoffers bekend.
Hier een paar links, dan kunnen jullie het lezen.
Verder alles goed met jullie?
Binnenkort weer een update! Promised
Xuss Ilona
P.S. Ik begrijp dat jullie in Nederland heel mooi weer hebben gehad afgelopen week! Hoe is dat nu? Er was een dag vorige weet dat ik op het nieuws hoorde dat het in Groningen zelfs 27 Graden was geweest. Bij ons was het toen een regenachtige dag, volgens mij was het hier toen slechts 24 graden. (dat had ik nou nog niet meegemaakt hier)
Hier een paar links, dan kunnen jullie het lezen.
Verder alles goed met jullie?
Binnenkort weer een update! Promised
Xuss Ilona
08 Mei 2006 - 16:41
Martijn:
Ik hoorde het vanochtend ook op de radio over die overstromingen. Is de communicatie daar niet zo goed? dat je het via NL hoort. -
08 Mei 2006 - 17:09
Jiska:
Hey hey Iloon! Gelukkig je bent nog in leven!! Nou zo te horen is het weer hier momenteel beter!! wat een lekkere week hebben we gehad (en nu nog) alleen beetje jammer dat ik het zo druk heb met school. Kan ik niet van de zon genieten! Ben je in ieder geval wel bruiner dan ik als je terug komt!:)
Groetjes -
08 Mei 2006 - 18:08
Laura:
Hey Loon,
Gelukkig heb jij geen last van de overstromingen! Ik zag het net op het nieuws, maar ik hoef me gelukkig geen zorgen te maken!
liefs xxx -
08 Mei 2006 - 18:31
Melvin:
8 May 2006 20:13 uur
je foto's zijn heel mooi .sorry dat ik nu pas er naar kijk .maar men zeght liever te laat dan nooit.dus de groetn van MEL B
08 Mei 2006 - 19:26
Wilma:
Hoi Ilona,
Jij hebt tenminste weer wat op de site staan, gisteren heb ik met Mirjam gebeld maar zij wist ook niets van de overstromingen, maar het zal vandaag wel in "De Ware Tijd" staan, dan zijn jullie ook weer op de hoogte. Alles goed met je?
Hier is het weer nog steeds mooi, dit duurt nu al een week, lekker hoor. Ik wordt nu ook niet meer rood, want dat is al in Suriname gebeurd. Zeg groetjes en geniet lekker.
Wilma. P.s. Doe de groetjes aan Mirjam en de rest. -
08 Mei 2006 - 19:59
Esther Jansen:
Yo, Iloon!
Gelukkig!
Ik was me ook al zorgen aan het maken! En wat raar dat je dat via NL hoort!
Maar hier gaat alles prima nog steeds niet veel bijzonders haha!
Tot over een paar maandjes!
Liefs Esther -
09 Mei 2006 - 06:19
Robert Sminkepinke:
gelukkig nu kunnen we weer lekker slapen.Ik zxag het vanmorgen pas op het nieuws en iki denk gelijk ff kijken of loontje vanzich heeft laten horen, Nou geniet en we spreken elkaar snel! have fun xxx -
09 Mei 2006 - 10:34
Ilona:
haha, ja ik denk dat ik op de brakke zondag zelf niet zo open stond voor enige communicatie, en dat ik het daarom dus niet wist. Vanochtend in Paramaribo ook een aantal ondergelopen straten. niet vanwege overlopende rivieren, maar door de zware regenval kan het water niet zo snel afgevoerd worden. Verder gaat alles goed hier.
ik ben eigenlijk wel benieuwd wat er in nederland op het nieuws gezegd is over de overstromingen hier. Hier speculeert men vanalles. het geeft niet echt duidelijkheid. -
09 Mei 2006 - 11:24
Deel Suriname rampgebied na overstromingen.
De Surinaamse president Ronald Venetiaan heeft de overstroomde gebieden in het zuiden en oosten van zijn land officieel tot rampgebied verklaard.
Slachtoffers
Venetiaan heeft op tv het volk opgeroepen te helpen waar mogelijk. In het rampgebied zijn duizenden mensen dakloos geworden. Vele gewassen zijn verloren gegaan. Drie meisjes zijn verdronken. Over meer slachtoffers is niets bekend.
Hulp
Nederland heeft Suriname hulp aangeboden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken praat met de VN, het Rode Kruis en andere organisaties over wat er aan hulp nodig is.
Voedselvoorraad
De overstromingen hebben 175 dorpen getroffen van voornamelijk traditionele bosnegerstammen. In het gebied wonen 60.000 mensen. Veel van de hutten en voedselvoorraden zijn verloren gegaan.
Noodhulp
Mensen in Nood/Cordaid stelt 75.000 euro beschikbaar voor acute noodhulp. De hulp bestaat uit voedsel, medicijnen en het organiseren van vervangend onderdak.
09 Mei 2006 - 13:32
Marleen:
En in eens was je verdwenen van MSN!! haha!! Ik heb het gelezen. Veel regen gehad duszz!! haha!
Zal ff goed het NRC doorspitten om te kijken wat ze er over schrijven! Hij komt zo als het goed is. Je hoort het van me!
Liefs -
09 Mei 2006 - 13:41
Paul:
Hi Ilona,
Good you're doing grand and that your area isn't swept by flooding. Hope to see you back home safely and happy again. Take good care! -
10 Mei 2006 - 05:52
Mama:
vreselijk dat dit gebeurd, deze mensen hadden al bijna niets en zijn nu alles kwijt.bij ons is het goed en mooi weer. Ylona ik hoop dat jij het daar droog houd. veel liefs en groeten van iedereen hier. -
10 Mei 2006 - 08:52
Robert:
Hi lief, je ziet er goed uit op de foto's en daarom heb ik je extra fotoruimte cadeau gegeven. Nu kun je nog meer leuke foto's op je site zetten.
Merk je in Paramaribo al iets over de hulp actie's voor het rampgebied?
xxxxx Robert -
10 Mei 2006 - 10:15
Mama:
10 May 2006 07:59 uur
leuke fotos heb je gemaakt vooral die waar je reklame maakt voor je lievelings gerecht,ga zo door en laat ons ook wat van de wereld zien. Veel liefs en groeten van ons allemaal.
10 Mei 2006 - 10:16
Opa En Oma:
10 May 2006 08:09 uur
ontzettend lief van jou en Arno dat je onze troudag niet vergeten bent bedankt voor de mooie bos bloemen.Wij denken ieder dag aan jou en ook aan Arno en hopen dat allles goed gaat daar.Groeten van opa en oma.
10 Mei 2006 - 10:27
Marleen:
Lieve Loon
nrc.next vanmorgen:
"Nederlandse hulp voor het overstroomde rampgebied in Suriname komt langzaam op gang. De Samenwerkende hulp organisaties (SHO) hebben gironummer 797 opengesteld. De gemeentes Amsterdam en Rotterdam hebben 250.000 euro beschikbaar gestelt."
Voor meer info moet je anders even op nu.nl kijken voor het ANP nieuws en op nrc.nl/next staat ook van alles geloof ik.
Ze hebben het er wel over dat als het niet stopt met regenen, het Paramaribo ook gaat bereiken. Maar voor alsnog zijn de mensen daar veilig.
Liefs -
19 Mei 2006 - 16:12
Huisgenootje:
Hey schat,
Lekker aan het werk?
Je mag het wel iets dramatischer maken hoor, de stuwdam staat op springen etc. (lekker op zijn Surinaams, haha)
Nou vanavond naar hondentraining, ik ben benieuwd!!
Kus Mirjam -
19 Mei 2006 - 16:31
Huisgenootje:
Ha ben al een uur vrij.
Mare het zijn wel jouw foto's op mijn site. Wij zijn wel effiecient.
Werk ze en tot straks
Kus